08 Dec
08Dec

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Faydaları Nelerdir?

İşletmelerin en temel amaçlarından biri müşterilerin ihtiyaçlarına karşılık vermek, memnuniyetlerini kazanmak ve üretim faaliyetlerini karlı bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu noktada tedarik zinciri yönetimi işletmelerin bu amaçlarını gerçekleştirmesine yardımcı olur. Bu yazımızda işletmenizi daha karlı hale gelmesinde tedarik zincirinin öneminden, faydalarından ve yönetiminin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Tedarik Zinciri Nedir?

Tedarik zinciri; hammaddelerin temin edilmesinden nihai müşteriye ulaştırılmasına kadar tüm faaliyetlerin, sistemlerin, varlıkların ve kişilerin oluşturduğu bir ağdır. Hammadde, ürün hareketleri, ambalaj, stok kontrolu, nakliye gibi işlemlerin sistemli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Tüm bu süreç içinde yer alan; kişiler, çalışmalar, kullanılan kaynaklar, teknoloji ve örgütler bu zincirin bileşenleridir. 

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi, bir ürün ya da hizmetin üreticiden yola çıkıp tüketiciye uzanan yolda tüm süreçlerin yönetilmesidir. Bu yönetimin pürüzsüz bir şekilde işlemesi için tüm aşamaların birbirini doğru bir şekilde takip etmesi gerekir. 

Tedarik Zinciri Yönetiminin Aşamaları

Dünya ekonomisinin gelişmesi ve yerel ürünlere artan talep tedarik zinciri yönetimini zorunlu kılmıştır. Bu noktada yönetimin kusursuz bir şekilde işlemesi için aşağıdaki aşamaların sıralı bir şekilde birbirini takip etmesi gerekir.

Sipariş ve Talep: Bu aşamada müşterilerin talebi neticesinde oluşturulan ürünlerin siparişi alınır ve bu siparişlerinin hızlı tesliminin sağlanmasına dikkat edilir. Satın Alma: Bu aşamada tedarik zinciri yönetiminin üretim aşamasında ihtiyacı olan malzeme ve hammaddeler satın alınır. Planlama: Üretimde doğru bir satış politikası izlemesi için maliyetler ve süre göz önüne alınarak planlama yapılır. Üretim: Bu aşamada alınan hammadde ve malzemelerle üretim gerçekleştirilir. Stok Takibi: Üretilen ürünlerin miktarı belirlenir ve takibi yapılır. Depo Yönetimi: Bu aşamada üretilen ürünler stok kayıtlarına göre depolanır ve sevkiyat için hazır hale getirilir. Taşıma Süreci: Üretimi tamamlanan ürünler müşterilere ulaştırılmak üzere taşınır.

Tedarik Zincirinin Faydaları Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetiminin işletmelere sayısız faydası vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Teslimat performansını iyileştirir. 
  • Envanterin azaltılmasını sağlar. 
  • Sipariş karşılama oranını yükseltir. 
  • Talep tahminlerinin doğruluğunu artırır. 
  • Tedarik çevrim süresini kısaltır. 
  • Lojistik masraflarını azaltır.
  • Verimlilik ve kapasite artışı sağlar. 
  • Müşteri memnuniyetini artırır. 
  • Girdilerin teminini netleştirerek üretimin devamlılığını sağlar. 
  • Tüketici taleplerini en iyi şekilde karşılayarak kaliteyi arttırır. 
  • Toplam maliyetleri azaltır. 
  • Pazardaki değişikliklere daha kısa zamanda cevap verilmesini sağlar.

Tedarik Zincirinizde Etkili Çözümler İçin Adresiniz: Navapp

Navapp, Microsoft’un Kurumsal Kaynak Planlama metodolojilerini kullanarak hazırladığı başarılı yazılımlarla tedarik zinciri yönetiminde işletmenizin kaynak israfının giderilmesine ve değer üretimine stratejik destek sunar. Microsoft teknolojilerine hakim enerjik kadrosuyla ve teknoloji devi Microsoft'un ERP ürünü Business Central ile işletmenizin dijital yolculuğunu yönetmek için siz de hemen Navapp’ı ziyaret edin!